Om du går i tankar om att börja jaga kan en bra jakthund vid din sida göra stor skillnad för din jaktlycka. Men när det finns så många olika raser av jakthundar, hur vet du då vilken som är rätt för dig? Här är några saker att tänka på när du väljer en jakthund.

 1. Vilken typ av vilt kommer du jag du?
  Det första man bör tänka på när man väljer en jakthund är vilken typ av vilt man oftast kommer att jaga. Olika hundraser är bättre rustade för att hantera olika typer av vilt. Om du till exempel främst jagar sjöfågel vill du ha en hund som har svävade fötter för att kunna simma och en tjock päls för att skydda dem från det kalla vattnet. Om du däremot främst jagar rådjur vill du ha en hund med ett bra luktsinne för att spåra rådjurets doft och långa ben för att springa i ojämn terräng.
 2. Vad har du för budget?
  En annan viktig faktor att ta hänsyn till när du väljer jakthund är din budget. Vissa hundraser är dyrare än andra, så det är viktigt att ta reda på hur mycket du är villig att lägga ut på en ny pälsbeklädd vän. När du väl har ett prisintervall i åtanke kan du börja titta på specifika raser som passar inom det intervallet.
 3. Har du plats för en stor hund?
  En annan sak att tänka på är om du har tillräckligt med utrymme för en stor hundras. Vissa jakthundar kan bli ganska stora, så det är viktigt att se till att du har tillräckligt med utrymme i ditt hem och på din gård för dem. Om utrymmet är begränsat finns det även mindre raser av jakthundar.

9 snabba fakta om jakthundar

 • De mest populära jakthundraserna är labrador retriever, golden retriever och tysk korthårig pointer
 • Jakthundar används för att hjälpa jägare att hitta och hämta vilt
 • De flesta jakthundar är uppfödda specifikt för att jaga
 • Den mest populära typen av jakt är fågeljakt, och de mest populära hundarna för fågeljakt är retrieverhundar
 • Andra populära typer av jakt är hjortjakt, kaninjakt och ekorrjakt
 • Vissa hundar används för att spåra vilt, medan andra används för att locka fram vilt från sina gömställen så att jägaren kan skjuta det
 • Det finns också många olika typer av terriers som används för att jaga skadedjur som råttor och möss
 • Taxar föddes ursprungligen upp för att jaga grävlingar, men används nu ofta för att jaga kaniner och ekorrar
 • Jakthundar måste tränas att utföra sina specifika uppgifter för att effektivt kunna hjälpa jägaren

Om du håller dessa saker i åtanke kommer du garanterat att hitta den perfekta pälsklädda vännen för din nästa stora jakt! Funderar du på vilken hundpejl som är bäst. Besöka våra kompisar på jaktfaktas sida som skrivit en riktigt vass hundpejlguide.